Activiteiten | Agenda | Contact
Logo stichting Saiwala

Agenda

Voor de komende periode zijn de volgende lezingen en workshops gepland:

Bekijk de hele agenda

Workshops en lezingen

Workshops die regelmatig worden gehouden zijn een "Introductie permacultuur" en twee verdiepingsworkshops voor mensen met enige permacultuur achtergrond: "Plantengildes ontwerpen en aanplanten" en "Teeltplan groenteteelt in mengcultuur". Voorts wordt met enige regelmaat lezingen gegeven, bijvoorbeeld "Permacultuur, waarom nu?".

Naast deze algemene workshops en lezingen zijn ook maatwerk activiteiten mogelijk, inspelend op de locatie en situatie ter plekke.

Workshop "Plantengildes ontwerpen en aanplanten"

In permacultuur zijn plantengildes vaak een onderdeel van het ontwerp. De versterkende relaties tussen planten leveren een productief samenspel van bomen, struiken en kruiden, waar ook micro-organsismen en dieren een plek hebben.
Maar, hoe ontwerp je een complex geheel als een plantengilde?
In deze workshop gaan we stap voor stap door het proces om een plantengilde samen te stellen. En in de tuin planten we een gilde rond een (bestaande) fruitboom.

Onderwerpen die aan de orde komen:

Deze workshop biedt voldoende handvaten om vervolgens zelfstandig plantengildes te ontwerpen en is voor iedereen die enige plantenkennis heeft en bekend is met permacultuur ontwerp.

Duur: 1 dag

^ begin

Workshop "Teeltplan groenteteelt in mengcultuur"

Ook in permacultuur heeft de teelt van 'gewone', eenjarige groenten een plek. Maar hoe zorg je voor een goede opbrengst, kun je werk en oogst spreiden over het seizoen en laat je zoveel mogelijk de natuur het werk doen?

In deze workshop doorlopen we het proces voor het maken van een teeltplan groenteteelt in een mengcultuur. Daarbij komen de volgende aspecten voor het voetlicht:

Het opgestelde teeltplan, of delen ervan, zijn bruikbaar in de eigen tuin. Verder is de stapsgewijze aanpak voor elke deelnemer toepasbaar voor het (verder) uitwerken van eigen teeltplannen.

Duur: 1 dag

^ begin

Workshop "Introductie permacultuur"

In permacultuur ontwerpen ligt een grote nadruk op de verbanden tussen de verschillende onderdelen (elementen). In deze workshop maak je kennis met de ethische principes van permacultuur en gaan we aan de slag met het relaties tussen verschillende elementen, zoals bijvoorbeeld een fruitboom, kippenren, composthoop, je huis, jezelf en groentenbedden. Thema's die hierbij aan de orde komen zijn: natuur als voorbeeld, werken met wat er is, behoeften en producten, plaatsing en efficiënt omgaan met werk en energie. In de workshop is ruimte om een eigen locatie (bijvoorbeeld een volkstuin, buurtplantsoen of schooltuin) als voorbeeld te nemen
Voor iedereen die 'hands on' wil ervaren wat permacultuur voor hem of haar situatie kan betekenen.

Duur: 4 uur, minimaal 6 deelnemers.

^ begin

Lezing "Permacultuur, waarom nu?"

Over de permacultuur benadering, de uitdagingen van deze tijd en hoe je permacultuur kunt toepassen in je eigen omgeving.

Duur: 5 kwartier.

^ begin