Activiteiten | Agenda | Contact
Logo stichting Saiwala

Permacultuur projecten

Tuinen als verbindend element in de buurt

Enkele voorbeelden van permacultuur in de openbare ruimte: Eetbaar Heemskerk in Heemskerk en de Kosmische tuin in Castricum

Eetbaar Heemskerk

Eetbaar Heemskerk is een buurttuin van 1500 m2 in het hart van Heemskerk, waar bekende en bijzondere groenten en fruit worden geteeld voor en door de buurt.
De gemeente heeft (voorlopig) het land beschikbaar gesteld. In het eerste seizoen in 2014 lag de nadruk op het 'in cultuur' brengen van de grond die uit (bouw)zand bestaat. Dus gras uit de groentebedden verwijderen en de eerste groenten telen die het op arme zandgrond redelijk tot goed doen. In het najaar zijn hagen en struiken met fruit en noten aangeplant. Het verbeteren van de bodem, met name het vermogen om vocht vast te houden, blijft voorlopig nog nodig.
In het 2e seizoen wordt er gezamenlijk groente geteeld volgens een teeltplan, staan er moestuinbakken voor kinderen en wordt het laatste deel van de tuin gaandeweg ingericht.

Naar de site van Eetbaar Heemskerk (opent in nieuw venster)

Kosmische tuin

In het kosmisch onderwijs van de Montessori scholen is veel aandacht voor onderlinge verbanden en natuurlijke mechanismen; waarin geschiedenis, culturen en natuur samen komen. In de kosmische tuin bij de Montessori school in Castricum werken we volgens permacultuur principes en creëren we een tuin waarin mogelijkheden zijn om buiten te onderwijzen, praktijk situaties te vinden zijn die aansluiten bij het onderwijs en lesmateriaal en waar het op een mooie dag goed toeven is.
Dit project is gestart met een verkenning naar de mogelijkheden en het maken van een ontwerp met het team en de tuincommissie. Dit ontwerp wordt nu in fases gerealiseerd.
In de eerste fase is de kosmische spiraal aangelegd, waar kinderen verschillende planten kunnen ruiken, voelen en proeven. Het beplantingsplan voor een onderhoudsarme, diverse plantenspiraal kun je hier downloaden.

Beplantingsplan Kosmische Spiraal (pdf)

Educatieve tuinen, gemeenschappen en boerderijen

Een greep uit andere projecten. Meer over advies begeleiding bij permacultuur projecten