Activiteiten | Agenda | Contact
Logo stichting Saiwala

Voorgeschiedenis

Rob van Deursen werkt sinds voorjaar 2010 als permacultuur docent en -adviseur.
Vanaf 1987 heeft Rob binnen de informatie technologie gewerkt, de laatste jaren als zelfstandig informatie analist en docent bij diverse bedrijven en instellingen.
De opgedane vaardigheden zijn ook als permacultuur docent en -ontwerper waardevol. Hiertoe behoren het werken met concepten, onderlinge verbanden zien en het ontwikkelen van trainingen en cursussen.

Rob van Deursen (1964)

In 2008 kwam ik in aanraking met permacultuur. De jaaropleiding permacultuur van de Permacultuur School Nederland volgde ik in 2009 bij Permacultuur Centrum Den Haag. Ik werd meteen gegrepen door de manier waarop permacultuur 'handen en voeten' geeft aan een complex wereldbeeld, hoe je op een positieve manier omgaat met natuurlijke systemen waar alles met elkaar in verbinding staat - waarin mensen onderdeel zijn van hun omgeving.
In de permacultuur komen mijn interesse voor de natuur en het bedenken en maken van constructieve oplossingen samen. Ik kan mijn associatieve talent inzetten: wat ik zie kan ik vertalen naar concepten en vanuit deze concepten weer toewerken naar praktische oplossingen. Daarnaast vind ik het erg boeiend om groepen met mensen met verschillende achtergronden te begeleiden en van elkaars kwaliteiten, kennis en ervaring te leren.

Voor mij is permacultuur een reis, waarvan een belangrijk onderdeel de vraag 'hoe dan?' is. Zijn er modellen en methoden te vinden, te bedenken en uit te proberen die simpel genoeg zijn om grote en kleine landschappen in ons gematigde (zee)klimaat volgens natuurlijke principes te ontwerpen? Op welke wijze laat je landschap (ontwerp, omgeving) en mensen (cultuur, organisatie) op elkaar aansluiten?
De resultaten tot nu toe zijn terug te vinden in de cursussen en workshops en worden toegepast bij de begeleiding van permacultuur projecten.

Agenda met cursussen en workshops voor iedereen
Begeleiding bij permacultuur projecten